Select Page

Kippen bouillon kan in een slow cooker of gewoon in een stoofpan worden gemaakt.

 Ingrediënten:

 • 1 hele kip (of het karkas van een gebraden kip)
 • 2  laurierblaadjes
 • 1 el zwarte peperkorrels
 • eventuele groenten (resten)
 • appel cider azijn
 • water

Bereidingswijze:

 1. Plaats een hele kip, liefst biologisch (zie kip kiezen) of delen van een kip, of het karkas van een geroosterde kip in een stoofpan (bijv. Le Creuset) of een Slow Cooker of een Crock Pot.  Aarzel niet om de kip in stukjes te knippen of uit elkaar te trekken, zodat alles goed past.
 2. Snijd de groenten in grove stukken. Kijk gewoon wat je lekker vindt en wat je in huis hebt. Idee: wortelen, ui, knoflook en selderij. T.z.t. kun je je eigen creativiteit hierop loslaten.
 3. Je hoeft de groenten niet te schillen maar wel even schoon te schrobben, Ook hier geldt zorg dat de groenten zoveel mogelijk biologisch zijn en anders heel goed wassen i.v.m. pesticiden en herbiciden. Kijk voor nadere info naar deze link dirty-dozen
 4. Voeg de laurier en de peperkorrels toe. (je kunt evt. meer kruiden naar smaak toevoegen; bv bouquet garni )
 5. Dek af met vers water  (alles moet min 1-2 cm onder water staan)
 6. Voeg 1 el Appel cider azijn toe
 7. Breng de ‘bouillon’ aan de kook en zet het gas direct laag als het water kookt, haal het schuim van de top af. Als je een crockpot of een slow cooker gebruikt zet de pan nu op een lage temperatuur.
 8. Haal na 12 uur de evt. toegevoegde groenten eruit . Dit voorkomt een soppige geheel
 9. Voeg af en toe vers water toe zodat de botten (en groenten) niet droog komen te staan
 10. Na vierentwintig uur kun je de bouillon gaan gebruiken. Als je bouillon nodig hebt, haal dan met een pollepel of een maatbeker de benodigde hoeveelheid bouillon uit de pan en giet deze door een zeef of door een herbruikbaar koffiefilter . Hierdoor wordt de bouillon helder. Vul de bouillon die je uit de slow cooker haalt aan met een gelijke hoeveelheid water.
 11. Je kunt  de bouillon ook in één keer zeven. De botten van de kip moeten afbrokkelen wanneer je die tussen je duim en wijsvinger drukt. Hun zachtheid is een aanwijzing dat veel van de voeding van de botten – collageen, aminozuren – uit de botten in de bouillon is getrokken.
 12. Zorg er dan wel voor dat de bouillon niet te heet is om verbranding te voorkomen. Bekleed een fijnmazige zeef met verschillende lagen vochtige kaasdoek. Je kunt ook eerst de botten eruit scheppen en die later aan de zeef toevoegen. Wanneer je klaar bent met het overbrengen van alle botten en bouillon, druk je de botten fijn in de zeef of je draait de kaasdoek in een bundel om de laatste bouillon uit de botten te knijpen. De kaasdoek en de botten kun je weggooien. De bouillon zou nu helder moeten zijn. Zoniet, giet deze dan nog een keer door de zeef bedekt met een aantal lagen vochtige kaasdoek.
 13. Dek de schaal af en plaats deze in de koelkast . Als de bouillon volledig is afgekoeld zie je een toplaag van gestold vet; hier kun je keto bouillon van maken (zie recept) Bepaal zelf hoeveel vet je lekker vindt. Onder dit laagje vet zit een laagje aspic- achtige gelei (=collageen)
 14. Je kunt de bouillon invriezen (evt. in porties) of afgedekt een aantal dagen in de koelkast bewaren.
 15. Je kunt  de bouillon ook een week lang op een lage temperatuur laten trekken
 16. Als je een verse kip gebruikt, kun je het kippenvlees uit de slow cooker verwijderen en gebruiken in andere gerechten
 17. Verwijder aan het einde van de week de overgebleven bouillon en gooi de botten weg of composteer ze.

.